Ο Ιωάννης Σταυρόπουλος (1899-1988), ιδρυτής του ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΕΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΒΡΑΧΝΑΙΙΚΩΝ, γεννήθηκε στη κοινότητα Βραχναΐικα Πατρων. Η οικογένεια που μεγάλωσε ήταν μια τυπική αγροτική οικογένεια των Βραχναιΐκων, στην Αχαΐα την αρχή του 20ού αιώνα.stavropoulos

Με την ενηλικίωσή του έφυγε από τα Βραχναΐικα και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου από νωρίς ασχολήθηκε με το εμπόριο. Στην αρχή ως υπάλληλος, αλλά σύντομα ως επιχειρηματίας στο χώρο της γυναικείας ένδυσης. Σταδιακά, οι επιχηρηματικές δραστηριότητές του εστίασαν στη βιομηχανική παραγωγή και εμπορία γυναικείων εσωρούχων, όπου το όνομα “Λαιτ Φλεξ Φορμ” των εσωρούχων που εισήγαγε στη πανελλήνια αγορά, έγινε γρήγορα συνώνυμο εσωρούχων υψηλής ποιοτικής και αισθητικής αξίας.  Η επιτυχία και καταξίωση ως ένας από τους διακεκριμένους Έλληνες βιομηχάνους στο χώρο της γυναικείας ένδυσης στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα δεν άργησε να ακολουθήσει.

Όμως, η επιχειρηματική επιτυχία και οι καρποί της, δεν ήταν το μόνο μέλημα στη ζωή του Ιωάννη Σταυρόπουλου.  Η αγάπη στη ιδιαίτερη πατρίδα του, τα Βραχναΐικα Πατρών και την αδελφή κοινότητα Μονοδενδρίου, και η πνευματική και πολιτιστική ζωή των κατοίκων τους, ήταν επίσης κεντρικό μέλημά του.

Προς αυτό το σκοπό εστίασε κυρίως η φιλανθρωπική δράση του, με την ίδρυση το 1976 του κοινωφελούς ιδρύματος ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΡΑΧΝΑΙΙΚΩΝ, όπως επίσης και την ανέγερση κτηρίου, στην ιδιοκτησία της κοινότητας Βραχναιΐκων αρχικά και σήμερα υπό τον Δήμο Πατρέων, με αίθουσα  διαλέξεων και παρουσίασης θεατρικών παραστάσεων, χώρους στέγασης πολιτιστικών συλλόγων, και αναγνωστικής και δανειστικής βιβλιοθηκης (την προ διαδικτύου εποχή).

stavropouleio

                     Το ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ στα Βραχναΐικα Πατρών.

Πέρα όμως από την υποστήριξη και προώθηση πολιτιστικών και πνευματικών αναγκών των κατοίκων Βραχναιΐκων και Μονοδενδρίου, ο Ιωάννης Σταυρόπουλος θεωρούσε την εκπαίδευση των νέων και την αρωγή της ως εθνική και κοινωνική προτεραιότητα. Προς αυτό το στόχο, χρηματοδότησε πληρως την ανοικοδόμηση δυο σύγχρονων σχολικών κτηρίων για την εγκατάσταση του Δημοσίου Γυμνασίου και Λυκείου στα Βραχναΐικα. 

gymnasio

Το κτήριο του Δημόσιου Γυμνασίου στα Βραχναΐικα Πατρών.

 

lykeio

                              Το κτήριο του Δημοσίου Λυκείου στα Βραχναΐικα Πατρών.

 

Για τον ευπατρίδη Ιωάννη Σταυρόπουλο, τα θρησκευτικά αισθήματα των κατοίκων Βραχναιΐκων και Μονοδενδρίου απαιτούσαν επίσης ιδαίτερη προσοχή. Υπηρετώντας αυτό το σκοπό, ευγεργέτησε τα μέγιστα την κοινότητα Βραχνιαιΐκων, ως κύριος χρηματοδότης της ανέγερσης του Νέου Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου Βραχναιΐκων.

ekklhsia 2

                                 Ο Νέος Ιερός Ναός Αγίου Βασιλείου Βραχναιΐκων.

Η φιλανθρωπική δράση του Ιωάννη Σταυρόπουλου στην ιδιαίτερα πατρίδα του αλλά και σε εθνικό επίπεδο έτυχε ευρείας αναγνώρισης από την Ελληνική Πολιτεία.

averofEpistolh2

                  Ευχαριστήρια επιστολή Υπουργού Άμυνας για ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων από των Ιωάννη Σταυρόπουλο.

Ο Ιωάννης Σταυρόπουλος έλαβε πλήθος διακρίσεων για το φιλανθρωπικό έργο του, με επιτομή το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για τις αγαθοεργίες του στην ιδιαίτερη πατρίδα του.

akadimia2

                      Η Ακαδημία Αθηνών βραβεύει τον Ιωάννη Σταυρόπουλο για το έργο του.